Star Trek Greece

A Greek Star Trek Forum Focused on the Original Timeline
It is currently 26 Apr 2019, 16:33

All times are UTC + 2 hours
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
 Post subject: Star Trek X: Nemesis
PostPosted: 07 Jul 2014, 01:09 
Offline

Joined: 28 Aug 2013, 12:28
Posts: 120
Location: Θεσσαλονίκη
Κάθε φορά που νιώθω άσχημα και θέλω να περάσω εγγυημένα όμορφα... βλέπω μια ταινία Star Trek. Σήμερα διάλεξα το Nemesis. Λυπάμαι που δεν πήγε οικονομικά καλά (franchise fatigue και σκληρός ανταγωνισμός με άλλες ταινίες που βγήκαν την ίδια περίοδο) αλλά για μένα κατέχει μια ξεχωριστή θέση, μια και ήταν η τελευταία πραγματική ταινία Star Trek αλλά ταυτόχρονα και η έναρξη της πιο σταθερή ενασχόλησής μου με το σύμπαν του Star Trek.

Η αρχή της ταινίας ήταν μια νότα ευτυχίας για τους ανθρώπους του Enterprise. Ένιωθα αγαλλίαση μαζί με το πλήρωμα! Ακολούθησε μια mini περιπετειούλα πάνω στον πλανήτη και... ξαναείδα τη Janeway (δεν το περίμενα αυτό!)

Και μετά ξεκίνησε η κυρίως ταινία! Σκοτεινή ταινία (ο φωτισμός στα πρόσωπα/μάτια μου θύμισε TOS), με άσχημους χαρακτήρες (μου άρεσε ιδιαίτερα το make-up των Remans), μπόλικη αγωνία, μάχες σώμα με σώμα και πίου-πίου αλλά και με μια αισιοδοξία που διατρέχει, όπως πάντα το Star Trek.

Το θέμα της ταυτότητας, του τι μας κάνει αυτό που είμαστε (τα γονίδια; η θέση μας συγκριτικά με τους άλλους; το παρελθόν μας; η ελεύθερη βούληση=μελλοντικές μας επιλογές;) ήταν το βασικό θέμα της ταινίας. Το μίσος και η υστεροφημία ως στόχοι ζωής, το δίπολο εμπιστοσύνης-προδοσίας, η αντιστροφή ρόλων θύματος-θύτη, η φράση "βλέπομεν γὰρ ἄρτι δι' ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι", το πόσο κομμάτι του εαυτού μας είναι οι άλλοι, το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, είναι μερικά από τα θέματα που επίσης άγγιξε η ταινία.

Ιδιαίτερα ευχάριστες στιγμές ήταν η Troy σε ενεργό ρόλο στην γέφυρα και μια cameo εμφάνιση της Guinan (που έχει ξεπεράσει ακόμα και την Liz Taylor σε ένα συγκεκριμένο θέμα). Το τέλος συγκινητικό και γεμάτο με σεναριακές εκπλήξεις. Μου άρεσε πολύ και το μουσικό θέμα των τίτλων τέλους.

Εσάς, πώς σας φάνηκε αυτή η ταινία;


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Star Trek X: Nemesis
PostPosted: 07 Jul 2014, 17:30 
Offline
Fleet Admiral
User avatar

Joined: 27 Aug 2013, 16:15
Posts: 421
Location: Θεσσαλονίκη
Ήταν μόλις η δεύτερη και τελευταία ταινία [πραγματικού] Σταρ Τρεκ που είδα στον κινηματογράφο. Έχοντας ξεκινήσει συστηματική ενασχόληση με το Τρεκ αφού είχαν παιχτεί όλες οι προηγούμενες ταινίες, χαιρόμουν πάρα πολύ που θα έβλεπα επιτέλους μια ταινία στον κινηματογράφο! Ακόμα στενοχωριέμαι πάντως που δεν είχα την ευκαιρία να δω και άλλες, όπως το First Contact, ας πούμε. Ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον κάπου κάπως να προβληθούν σε κάποιο αφιέρωμα ή κάτι τέτοιο.

Στα της ταινίας τώρα: το Nemesis ξεκίνησε μπαίνοντας γρήγορα στο θέμα. Χωρίς ουσιαστικά τίτλους αρχής εκτός από το όνομα της ταινίας, κατευθείαν ζουμ στη Ρωμυλιανή Σύγκλητο κάτω από υποβλητική μουσική και η ταινία αποκτούσε ρυθμό από την αρχή. Θυμάμαι ότι τρόμαξα με τον ήχο στο σινεμά όταν έπεσε ο πετρωμένος Συγκλητικός (όπως τρόμαξα ακόμη περισσότερο, γιατί δεν το περίμενα κιόλας, αργότερα όταν βγήκε ξαφνικά η Αργώ από το shuttle)...

Μετά μας πήγε στη γαμήλια δεξίωση. Επιτέλους, κατέληξαν μαζί! Αν και το ήξερα από πριν, από περιοδικά, η χαρά μου να το βλέπω ήταν τεράστια. Μετά από τόσα χρόνια, ήρθε πλέον η στιγμή! Όλα τα λεφτά το τραγούδι του Data. Μου άρεσε και η εκτέλεση αυτή καθαυτή, με το πώς ξεκίνησε με τους πρώτους στίχους και η ενορχήστρωση που ακολούθησε. Το πάρτυ είχε δέσει!

Μετά χωθήκαμε στα σκούρα. Μυστήριο, απειλή, περιπέτεια και όλα τα υπόλοιπα της ταινίας. Πριν μπούμε στα βαθιά, είχαμε και την εμφάνιση της Janeway, η οποία, σ' εμένα που δεν είχα δει ακόμη παρά μόνο τον πιλότο και κανα-δυό σκόρπια επεισόδια του Voyager, ήρθε για να μου επιβεβαιώσει αυτό που υποπτευόμουν: ότι το Voyager τελικά επιστρέφει στη Γη. Τώρα για το θέμα του ότι έγινε Admiral τόσο γρήγορα... το έχουμε αναλύσει σε άλλο τόπικ και δεν έχει σημασία για την ταινία, ούτως ή άλλως.

Να αναφέρω κι εδώ τον ενθουσιασμό μου για τα πλάνα του Enterprise-E, τα οποία ήταν σ' αυτήν την ταινία περισσότερα απ' ό,τι στις προηγούμενες. Geekgasm!

tetartos wrote:
Το θέμα της ταυτότητας, του τι μας κάνει αυτό που είμαστε (τα γονίδια; η θέση μας συγκριτικά με τους άλλους; το παρελθόν μας; η ελεύθερη βούληση=μελλοντικές μας επιλογές;) ήταν το βασικό θέμα της ταινίας.

Αυτό ακριβώς. Θυμάμαι τη σκηνή με τον φοβερό διάλογο Shinzon και Picard. Ο Pircard του λέει πως μπορεί να πάρει μια άλλη κατεύθυνση στη ζωή του, να κοιτάξει τον ίδιο, τι έκανε στη ζωή του, να δει τον "καθρέφτη" του και να ανακαλύψει τις δυνατότητές του. Και του απαντάει ο Shinzon (δεν θυμάμαι τα ακριβή λόγια, μεταφέρω το νόημα): "Γεννηθήκαμε ολόιδιοι, με το ίδιο γενετικό υλικό. Αν είχες τη ζωή που είχα, θα είχες καταλήξει ακριβώς εδώ που είμαι. Κοίτα με κι εσύ, είμαι κι εγώ ο καθρέφτης σου".

Είμαστε λοιπόν αποτέλεσμα των εμπειριών μας; Ένας κλώνος μας στη θεωρητική περίπτωση που θα ζούσε ακριβώς ό,τι ζήσαμε εμείς, θα ήταν ολόιδιος με εμάς μετά από χρόνια; Είναι συγκεκριμένη και μοναδική η πορεία που μπορούμε να ακολουθήσουμε σε συγκεκριμένες συνθήκες και εμπειρίες; Είναι δεδομένες οι επιλογές που θα κάνουμε κάτω υπό τις όποιες αυτές συνθήκες, καθορισμένες από το γενετικό μας υλικό; Και, επεκτείνοντας τη σκέψη, είναι το σύμπαν ντετερμινιστικό ή όχι; Λοιπόν, αυτό είναι το Star Trek στα καλύτερά του! Να σε βάζει να σκέφτεσαι τέτοια πράγματα, να θέτει ερωτηματικά, να σε προβληματίζει!

Τι δεν μου άρεσε: το ότι σκότωσαν τον Data. Εντάξει, μπορείς να πεις ότι ενδεχομένως μπορεί να ζήσει ως/μέσω του B4. Αλλά και πάλι... Ήταν πάντως τόσο συγκινητική η στιγμή που πίνουν στη μνήμη του, κλαίω κάθε φορά που το βλέπω... Και, ειδικά σ' αυτήν την ταινία, είναι ένα ακόμη "τέλος" ανάμεσα στα πολλά. Το τέλος του TNG, το μερικό τέλος του πληρώματος του Enterprise το οποίο σκορπίζει... πολλοί κόμποι στον λαιμό. Πάντως ήταν καιρός να γίνει Captain ο Riker. Πολύ συγκινητική η στιγμή που αποχαιρετιούνται με τον Picard...

Γενικά, πολύ καλή ταινία. Πολλοί δεν την θεώρησαν καλή, το οποίο δεν συμμερίζομαι και δεν έχω καταλάβει ακόμη το γιατί. Θέλω κι άλλο TNG, θέλω κι άλλο...!!!

_________________
"That is the exploration that awaits you. Not mapping stars and studying nebulae, but charting the unknown possibilities... of existence." - Q to Picard, All good things...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Star Trek X: Nemesis
PostPosted: 07 Jul 2014, 17:46 
Offline

Joined: 28 Aug 2013, 12:28
Posts: 120
Location: Θεσσαλονίκη
Βλέποντας τους τίτλους τέλους, είδα ότι στο Script ήταν επίσης και ο Rick Berman και ο Brent Spiner.
Μήπως ο θάνατος του Data είναι η πραγματοποίηση (επιτέλους) της επιθυμίας του Spiner?

Είναι και ένα φιλοσοφικό ερώτημα: στο μυαλό μου ο Data είναι Hardware+Software. Αφού οι αναμνήσεις είναι περασμένες στον B-4, το μόνο που χρειάζεται είναι να αναβαθμιστεί λίγο το hardware του και... να σου πάλι ο Data! Ενώ στους ανθρώπους, γίνεται αυτό; [Και πάλι το ίδιο φιλοσοφικό ερώτημα...]


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Star Trek X: Nemesis
PostPosted: 07 Jul 2014, 17:52 
Offline
Fleet Admiral
User avatar

Joined: 27 Aug 2013, 16:15
Posts: 421
Location: Θεσσαλονίκη
Θεωρητικά, στην περίπτωση του Data, μάλλον ναι, όπως το αντιλαμβάνομαι. Για τους ανθρώπους, στην περίπτωση που θα μπορούσε να γίνει κι εκεί πιστή αντιγραφή software και hardware... μάλλον ναι θα έλεγα κι εκεί. Κάτι τέτοιο γίνεται και στον transporter, εδώ που τα λέμε. "We are merely a different variety of machine, in our case electrochemical in nature", είχε πει ο Picard και με είχε βρει απολύτως σύμφωνο.

_________________
"That is the exploration that awaits you. Not mapping stars and studying nebulae, but charting the unknown possibilities... of existence." - Q to Picard, All good things...


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Star Trek Greece is not endorsed, sponsored, or affiliated with CBS Studios Inc. or the "Star Trek" franchise.
The Star Trek trademarks, logos, and related names are owned by CBS Studios Inc., and are used under "fair use" guidelines.


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group