Star Trek II: The Wrath of Khan

BUTTON_POST_REPLY
tetartos
ΔημοσιεύσειςCOLON 123
ΕγγραφήCOLON 28 Αύγ 2013, 12:28
ΤοποθεσίαCOLON Θεσσαλονίκη

Star Trek II: The Wrath of Khan

Δημοσίευση από tetartos »

Μετά την "σοβαρή κι επική" πρώτη ταινία, η δεύτερη ήταν πιο κοντά στο πνεύμα του TOS, είχε έναν ξεκάθαρο "κακό" και ήταν σίγουρα πιο... οικονομική!

Η ταινία (πάλι) ξεκινάει με τον Kirk να είναι γραφειοκράτης και όχι captain. Επίσης περιγράφει την περίφημη δοκιμασία Kobayashi Maru. Λίγο αργότερα, ο Kirk και ο Bones, κάθονται στο μπαλκόνι, πίνοντας Romulan Ale, είναι μάλλον μια προαπεικόνιση μιας άλλης διάσημης σκηνής μιας άλλης σειράς, πολλά χρόνια μετά!
Επίσης, λίγο αργότερα μια σκηνή από ταινία τρόμου, όταν ο Khan βάζει τα σκουληκάκια μέσα στα κράνη... Η Kirstie Alley ως "Mr.[sic] Saavik" (ομορφούλα τότε), ο Spock να λέει για πρώτη φορά (προεικόνα) τα περίφημα λόγια του. Κι εγώ νιώθω υπέροχα που το ξαναζώ αυτό!

Το κύριο ίσως θέμα αυτής της ταινίας είναι τα γηρατειά, ο θάνατος και η αναγέννηση. Ο Kirk φοράει γυαλιά πρεσβυωπίας, "I must be getting senile" λέει κάποια στιγμή. Αργότερα αναρωτιέται σα γέρος "My life that could have been but wasn't. What am I feeling? Old. Worn-out." Η δυσκολία του να παραδεχτεί την αποτυχία (π.χ. το Kobayashi Maru), τα γερατειά (π.χ. τα γυαλιά), το θάνατο του φίλου του ("No" είναι η απάντησή του - άρνηση. "I've never faced death, I've cheated death, I've tricked my way out of death"). Ένας ξεκάθαρος θάνατος μπροστά στα μάτια μας στο Enterprise (έστω κι αν είναι ενός αγνώστου), λίγοι νεκροί ακόμα στο Regula-1, καναδυό στο Genesis cave και άλλοι μετά ξανά και ξανά. Και από την άλλη μεριά, η πατρότητα, το Genesis, "I like to think that there always are possibilities", ελπίδα μέσα από την απελπισία. Ακόμα και για τον Khan υπάρχει μια ελπίδα, κι εκεί που ήταν αποκλεισμένος σ' έναν πλανήτη, ξαναβρίσκει την ευκαιρία να δραπατεύσει. Και στο φοβερό τέλος (που ακόμα με κάνει να δακρύζω), όπου ο θάνατος δίνει ζωή, "this death takes place in the shadow of new life". Και το είπε και ο Kirk "How you face death is at least as important as how you face life".

Ακόμα και out of universe, ο θάνατος είναι ένα θέμα! Το "wee bout" που λέει ο Scotty στο inspection αναφέρεται στο έμφραγμα που είχε ο James Doohan, ενώ ο Nimoy δέχτηκε να συμμετέχει στην ταινία μόνο όταν του υποσχέθηκαν ότι θα παίξει μια σκηνή όπου πεθαίνει!

Βέβαια, υπήρχαν και άλλα εμφανή θέματα στην ταινία, για παράδειγμα η αδυναμία της "ανωτερότητας της νοημοσύνης" να ξεπεράσει την αλαζονεία της, ενώ η "απλή" λογική επιβάλλει την αυτοθυσία για το γενικό καλό. [Η αυτοθυσία αναφέρεται και στις τελευταίες γραμμές του "A tale of two cities" του βιβλίου που έκανε δώρο ο Spock στον Kirk για τα γενέθλιά του. Τις γραμμές αυτές τις λέει ο Kirk στο τέλος της ταινίας "It is a far, far better thing that I do, than I have ever done; it is a far, far better rest that I go to than I have ever known" αλλά είναι κάτι που δεν το κατάλαβα κατά τη διάρκεια της ταινίας] Ή μια αναφορά στο Οιδιπόδειο σύμπλεγμα (όπου ο γιος πάει να σκοτώσει τον πατέρα. Όμως τα θέματα αυτά δεν ήταν επαναλαμβανόμενα στην ταινία.

[Διαβάζω εκ των υστέρων ότι ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Nicholas Meyer συνειδητά έκανε μια ταινία για τα γηρατειά και το θάνατο αλλά και κάτι ακόμα: τη φιλία (Kirk και Spock, Kirk και Bones) κάτι που εγώ το είδα ως background.]

Πιο οικονομική αυτή η ταινία, είχε σκηνές από την I (The Motion Picture) και λιγότερα εφέ αλλά σίγουρα περισσότερη δράση. Θεωρήθηκε μάλιστα από πολλούς SciFi και όχι απαραίτητα ST fans μια από τις καλύτερες σχετικές ταινίες.

Ποια η δική σας άποψη;
BUTTON_POST_REPLY